Nasi Trenerzy

Tomasz Jakubiak

szef kuchni / TOMASZJAKUBIAK.pl

Swoje pierwsze kucharskie kroki stawiał już jako dziecko, spędzając czas na gotowaniu, a dokładniej - pomaganiu w tej czynności rodzicom. W jego rodzinnym domu życie zawsze toczyło się przy stole, na którym lądowało po kilka dań. W tej rodzinie codziennie toczono bitwę o to kto będzie robił obiad - mama, tata a może babcia? Jego droga życiowa nie mogła się potoczyć innym torem - miłość do gotowania miał w genach. A co najważniejsze, miał w nich również zapisaną ogromną pasję jaką nie tylko jest samo gotowanie ale przede wszystkim ... jedzenie.

W wieku 21 lat wyjechał do Zielonej Góry, gdzie prowadził restaurację Winnica. Choć miał tam zostać tylko na chwilę, z tym miastem związał się na 6 kolejnych lat.

W 2011 roku został gospodarzem programu „Jakubiak w sezonie”, pierwszym programem kulinarnym, który w 100% skupił się na polskim dziedzictwie kulinarnym. Emitowany co tydzień, na antenie stacji Kuchnia + format zdobył wielu widzów i przysłużył się promowaniu tego, co polskie i rodzime. Tomek zaś stał się „głosem” wszystkich małych wytwórców, którzy walczyli o pozycję na rynku.

Zjeżdżając Polskę wzdłuż i wszerz zakochał się w polskich producentach, ich oddaniu i wierze w to, że Polacy na nowo zakochają się w tym co lokalne i regionalne.

Kolejnym formatem z jego udziałem był program „Jakubiak lokalnie”, po którym nastąpiła przerwa, a na antenę stacji trafił format „Jakubiak rodzinnie”, w którym gościem każdego odcinka byli rodzina oraz przyjaciele Tomka. Program pozwolił widzom nie tylko odbyć podróż w smaki dzieciństwa samego Tomka, ale też... w kulinarne lata 90 Polski.

Niedługo potem Polacy nabrali świadomości kulinarnej i dosłownie zachłysnęli się lokalnymi inicjatywami, promującymi zdrową żywność.

Odpowiedzą na ten rozwijający się trend był program „Z miłości do lokalności”, wyświetlany na antenie Kuchni+ do 2017 roku.

W ostatnich latach Tomasz Jakubiak był związany z takimi markami jak Norge,  Herbapol, Amica, czy Bosh.

Jest autorem trzech książek kulinarnych : „Z tradycją Na Ty”, „Jakubiak lokalnie” oraz  „ Z miłości do lokalności”. W każdej z nich czytelnicy mogą odnaleźć przepisy łatwe, proste i w pełni wykorzystujące to co oferuje nam Polska tradycja.

Swoje pomysły na przepisy Tomek czerpie ze swojej drugiej największej pasji - podróżowania. Co roku odwiedza nowe zakątki świata i tak jak inni zwiedzają zabytki, tak on zwiedza okoliczne street foodowe bary, bazarki oraz restauracje. Z każdej podróży wraca z głową pełną pomysłów, które natychmiast znajdują odzwierciedlenie na talerzu jego rodziny, przyjaciół i klientów.

Z charakterystycznym dla siebie poczuciem humoru rozprawia się z trudami, którym Polacy stawiają czoła w kuchni. Wszystko w jego wykonaniu wydaje się łatwe, proste i osiągalne.

Od lat powtarza, że gotować może każdy - wystarczy tylko poświęcić temu trochę czasu. Dlatego też prowadzi warsztaty kulinarne, które cieszą się dużym powodzeniem.

Sporą częścią jego codzienności są pokazy kulinarne oraz imprezy firmowe, na organizacji których spędza czas razem ze swoim zgranym kulinarnym teamem.

Od kilku lat jest również związany z Fundacją SOS Wioski Dziecięce czy Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy.

Można go też oglądać w „Pytaniu na Śniadanie” i słuchać w audycjach radiowych. Jego przepisy można odnajdziemy  między innymi w „Pani Domu” „ Vivie” czy „ Tele Tygodniu”.

W ostatnich latach jego wielką zajawką stał się street food, co zaowocowało powstaniem nowego miejsce na mapie stolicy - Spoko Buły, która mieści się na warszawskiej Saskiej Kępie, a gdzie znajdziemy najlepsze smaki  świata zamknięte w bułce. Jak mawia sam Tomek „ nic tak nie podbija smaku jedzenia, jak możliwość ubrudzenia sobie przy nim rąk”.

Wszystkie projekty w które się angażuje, opierają się na kultywowaniu polskiej tradycji kulinarnej oraz propagowaniu hasła „ myśleć lokalnie, to jeść regionalnie”.

Wszyscy, którzy go znają wiedzą, że Jakubiak zawsze na pytanie „ co robisz?” ma jedną odpowiedź – „robię się głodny” :)

 

Media o nas

V4B w mediach
masz pytania? chciałbyś nawiązać współpracę?nie wahaj się Zapytaj nas
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba
Paweł Gruba

Powyższa lista nie jest kompletna, ponieważ niektórzy klienci zastrzegają sobie prawo do anonimowości

 

Zapisz się do Newslettera

Jeśli chcesz usunąć swój adres z naszego newslettera wpisz go w pole powyżej i  kliknij tutaj
© 2005 - 2019 V4B. Wszelkie prawa zastrzezone.
Budowa stron internetowych